Helmer Grundström
1904-1986
Helmer Grundström växte upp i Fattignorrland i Ångermanland. Redan som tioåring gav han sig ut i förvärvslivet; han har varit kreatursvaktare, timmerhuggare, flottare och vägarbetare. Efter kurser på Brunnsviks folkhögskola debuterade han som tju-gofemåring med diktsamlingen ”Skum” (1929) med motiv från hembygden. Sitt ge-nombrott som lyriker fick han 1939 med diktsamlingen ”Detta är mitt land”. Den följ-des av en svit med Norrlandsbilder i ”Från myr och mo” (1943), ”I torparskogen” (1945) och ”Hem till källan” utgiven (1947).
I dessa verk utvecklade Grundström Lappmarksbygdens poetiska möjligheter så som han kände dem väl från sin barndom. I hans poesi finns dock inget kvar av den romantiska syn som tidigare karakteriserat Norrlandsskildringar. Vildmarksmiljön blir symbolisk ett ett yttryck för ensamhet och isolering. Samtidigt klargör han mycket tydligt att även stor poesi kan få sin näring i en till synes föga avundsvärd tillvaro.
Hans oförfalskade beskrivningar ledde den norrländska litteraturen in på nya vägar.
Bortanför hem och bygd
Dikten som blir till en sång som skildrar ödsligheten i den norrländska naturen. Eller för att citera diktens avslutning: "Detta är Sveriges land, bortanför land och bygd." Men livet i denna bygd har i Grundströms dikter också sina ljuspunkter.
Fridens ö
Där man i sommartid kan ligga vid en glittrande sjö, andas ut och känna sig trygg." Då grönskar din frid, då blommar din själ".
Bjudningsbal i Svanabyn
Ger oss en målande och detaljrik beskrivning av en danstillställning i författarens hemby. Där pojkar och flickor från Lavsjö och Lomsjö trängs på dansgolvet och festen avslutas med att "fallna kämpar bärs till tysta hus".
Kärleken
Att ovan skildrade natur inte alls behöver skymma våra livs kanske allra största gläd-jeämnen visar Grundström i texten till en underbart lätt och fräsch kärleksvisa.
So en dröm
Är en parafras på Calderons "La visa es un sueno" i norrländsk tappning, med sam-ma filosofiska resignation inför livets slut. Med konstaterandet att man kanske finner större respons hos en främling än hos "bröder som lyst en i bann".